Polaroid Photo

Bilder från Daniel Nylander.se

Daniel Nylander.se

Ubuntu, Debian, Translation Project, GNU, Linux, UNIX, VoIP, IT-Säkerhet, experiment, väl valda ord och delvis sinnesnärvaro

Välj ett ämne:

fre
19
okt '07

Ubuntu 7.10 (gutsy) Nordic Remix Edition med fullständigt språkstöd

Jag har nu uppdaterat de nordiska versionerna av installationsskivorna för senaste Ubuntu 7.10 som släpptes idag (i386 desktop)

Största skillnaden mot ”originalet” är att dessa skivor endast har språkstöd för de nordiska länderna (och engelska). Observera att det utökade språkstödet endast gäller för ”live”-delen av skivan, resten av skivan är precis som originalet.

Kör Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon direkt från skivan med fullständigt språkstöd på svenska, engelska, norska (bokmål/nynorsk), finska, danska, samiska och isländska. Observera att Edubuntu-skivan endast har stöd för svenska och engelska på grund av platsbrist.

Fullt språkstöd för alla program, OpenOffice 2.3, Mozilla Firefox, GIMP, Evolution med flera.

Du kan installera ett helt normalt Ubuntu 7.10-system direkt från skivan (precis som med originalet)
Precis som tidigare kan du använda skivan (utan att göra ändringar på din hårddisk) för att prova Ubuntu innan du väljer att installera. Samtliga program går att köra direkt från skivan.

Det finns 4 stycken skivor, ubuntu, kubuntu, xubuntu och edubuntu. Ubuntu använder skrivbordsmiljön GNOME, Kubuntu använder KDE och Xubuntu använder Xfce. Edubuntu är en distribution som inriktar sig mot utbildningsmiljöer.

Hämta ner och bränn:
http://ftp.acc.umu.se/mirror/ubuntu-misc/ubuntu-nordic/ (snabb)
http://mirror.magicalforest.se/ubuntu-nordic/ (snabb)
http://mirror.trivini.no/ubuntu-nordic/ (snabb)
http://home.danielnylander.se/ubuntu/ (10 Mbit)

26 comments »

26 kommentarer på “Ubuntu 7.10 (gutsy) Nordic Remix Edition med fullständigt språkstöd”

 1. Nu dags ! Says:

  Vet inte vilken variant jag skall välja? Idag på
  win-2000 med en beg: Fujitsu, B-series-lifebook B-chiffon,x86 family 6 model 8 stepping 1, at/at compatible 128/130 540 kbt ram. Vill när jag flyttar över att det skall vara rätt Ver. och få rätt flow.Mot bakgrund att jag tidigare har en Acer på Kubunto som är nåt helt fantastikt. Av det skälet önskar jag få veta vilken av varianterna som motsvarar denna pc:prestanda först, innan konverteringen. Frälst….!

 2. PsynoKhi0 Says:

  Hej!
  ?r det samma problem med dessa som med Feisty?
  Enligt ett av dina inlägg på Ubuntu Sveriges forum var det ett fel med MD5-relaterade filer, som dykte upp när man körde en kontroll på skivan.
  Jag får numera 3 fel (Ubuntu desktop), trots att MD5-strängen stämmer och bränningen (vid lägsta tillåtna hastighet) gick bra.

 3. Nylander Says:

  Nu dags!: Om du är van vid Windows så kanske Kubuntu passar dig bäst. Du kan alltid installera båda skrivbordsmiljöerna, du väljer sedan miljö när du loggar in. Installerar du Kubuntu kan du installera paketet ubuntu-desktop för att få GNOME (Ubuntu) också

  PsynoKhi0: Ja, jag får inte ordning på manifest även om jag har uppdaterat den enligt konstens alla regler. Ska forska vidare på detta.

 4. PsynoKhi0 Says:

  Till författaren till första kommentaren:
  ?r du inte säker på vad din dator klarar av kan du alltid börja med Xubuntu, den är resurssnåll, då får man inte massa lull-lull. Dock kommer den med ett relativt minimalt programpaket jämfört med Ubuntu eller Kubuntu. Saker som OpenOffice får installeras separat genom pakethanteraren eller dyl. Obs! Word- och Excel-liknande applikationer finns med på Xubuntus skiva, fast dessa kändes inte lika kraftfulla som OpenOffice när jag provade dem.
  Jag kör denna version på en PC med 500 Mhz CPU och 128 MB minne. Funkar finfint.
  Jag har för mig att den är också snällare mot en bärbars batterier.
  Mitt förslag iaf!

 5. PsynoKhi0 Says:

  Daniel: Oki, men man kan säga att dessa fel är ”normala” och inte stör installation/använding av operativsystemet, eller hur?

 6. Nylander Says:

  PsynoKhi0: Problemet med integritetskontrollen av skivan ger inga problem i installationen. Om MD5-summan stämmer så är skivan korrekt. Installerade själv Ubuntu Nordic för några timmar sedan utan några som helst problem (HP Pavilion)

 7. PsynoKhi0 Says:

  Förutom om nåt blev tokigt under bränningen då 🙂

 8. Nylander Says:

  Det går att kolla summan på den brända skivan också

 9. lassehbg Says:

  tog hem den igår provade bränna idag blev fel som jag ignorerade, provade boota upp med den men gick ej, tar ner den nu igen och hoppas det ska gå att bränna den, provat både i nero och dvd decrypter

 10. Timerius Says:

  för er som vill bränna lightscribe med ubuntu nordic har jag en färdig mall…

 11. Kenta Says:

  Finns det nån chans att det kommer en version som får plats på en 700 meg skiva??

 12. Nylander Says:

  Du menar Kubuntu (som är lite stor)?
  Jag provbrände den på en skiva utan problem

 13. Kenta Says:

  Tack för svaret, ska testa på en gång.

 14. Marcus Says:

  Det är första gången jag installerar ett operativsystem där ?land/Mariehamn finns med som ett alternativ. Mycket trevligt, och tack. ?länningen

 15. Kenta Says:

  Hej Nylander.
  Har laddat ner xubuntu för att inst. på en gammal Toshiba satellite.Nerladdning & bränning med imgburn gick bra & live-skivan funkar bra. När jag testar den från menyn så talar den om att det fins 3 fel, går ej heller att installera. Md5 ger till svar att checksumman är fel oxå. Har du nåra tips så vore det välkommet, tack.

 16. Zed Says:

  Funkar dessa till PS3???

 17. Nylander Says:

  Kenta: Tyvärr är kontrollsummorna ”trasiga” på skivorna så därför går det inte att kontrollera integriteten.

  Zed: Nej, PS3 använder arkitekturen powerpc64
  Prova http://se.cdimage.ubuntu.com/ports/releases/gutsy/release/ubuntu-7.10-alternate-powerpc+ps3.iso

 18. Walter Bruce Says:

  Varför godkänns inte mitt lösenord som jag fått mig tilldelat av telia??? jag vill få mig tillsänd den cd.skiva som är laddad med ubuntu 7.10. Jag har provbränt två skivor men fått meddelandet att bränningen ej blev lyckad och nu provar jag ej mer…

  MVH Walter Bruce.

 19. Anders Says:

  Hej, Daniel
  Vad har du för tips kring e-legitimation i ubuntu?
  Sedan några månader använder jag 7.04 men ska uppgradera i sinom tid. Jag är Nordeakund och har inte lyckats få deras e-leg fungera. Säkerhetsprogrammet Nexus går att köra i Wine men att logga in på olika tjänster går inte. Beror det enbart på Firefox eller är det nåt annat som inte synkar mellan Ubuntu och Nexus?

 20. Martin ?kerman Says:

  Hej!

  Har testat att ladda ner ubuntu Nordic för att installer på min laptop. Kontrollsumman är ok, men hur jag än beter mig får jag 3 filer med fel då jag testar den brända cdskivan. Prövat olika brännhastigheter, min egen dator, jobbdator och olika program samt olika skivtillverkare men felet hänger kvar och gör att installationen avbryts strax efter partitioneringen. Så min fråga blir: Vad göra?

  Mvh Martin ?kerman

 21. Nylander Says:

  Anders: Det kommer (nog) aldrig att gå att få Nexus Personal (via Wine) att prata ihop sig med Firefox (i Ubuntu). Det är möjligt att det går att importera certifikatet direkt i Firefox och få det att fungera den vägen. Det är dock en gissning då jag inte provat det.
  Nordeas nya säkerhetsdosa fungerar alldeles utmärkt.

  Martin: Kontrollsummorna på skivan har jag inte lyckats uppdatera korrekt. Du kommer därför att få fel även om det är korrekt. Jämför istället MD5-summan på hela skivan mot den som listas i MD5SUMS-filen.

 22. Kjell Claësson Says:

  Hur bär man sig åt för att bränna Kubuntu som är 730 Mb stor på en skiva som rymmer 700 Mb? Jag får hela tiden påpekanden att skivan inte rymmer Kubuntuprogrammet. Tacksam för tips!

  Kjell

 23. Nylander Says:

  Hej Kjell. Kubuntu är 720MB stor och ska gå att bränna på en skiva med ”over burning”-funktionen. Skivan blev lite för stor men ska gå att bränna.

 24. Kjell Claësson Says:

  Tack för snabbt svar!
  Jag har en Dell Inspiron 6400, knappt två veckor gammal med DVD-brännare. Jag har använt ImageBurn för att bränna Kubuntus ISO-fil utan att lyckas. Vid starten blir jag informerad on att CD-skivan är för liten men jag kan fortsätta ändå. Jag har gjort två försök men inget lyckades. Krävs det några speciella knep för att det ska fungera? Hur får man fram ”over burning” funktionen i ImageBurn? Jag har en CD-skiva som är ”over burned” men den vägrar datorn att boota på.

  M.V.H.
  Kjell

 25. Dan Schelvander Says:

  Hej! Med bävan installerade jag din Ubuntu-version på min gamla trötta laptop. Det hade tagit ett tag att fixa skivan, lyckades inte få Nero att bränna ISO, men efter att ha laddat ner en ISO-brännare gick det galant. Lika galant gick det att installera, inga problem! Jag blev förvånad över hur lätt det var att få den trådlösa kopplingen att funka, och att installera brandväggen var lätt som en plätt. Nu ska jag försöka få den att dela filer med min Mac! Ett problem har jag dock, som säkert har sin lösning: när jag skrollar i Firefox med pekplattan så är det ganska okontrollerat, fördröjningar och plötsliga tjurrusningar! Någon annan som mött samma problem och löst det?
  Hälsningar Dan (teknisk nolla men ubuntu-frälst)

 26. Nylander Says:

  Hej Dan,

  Trevligt att du också blivit frälst. Jag rekommenderar att du tar en titt på Ubuntu Sveriges forum. Där kan du söka efter information och ställa frågor till tusentals svenska användare.
  Adressen är http://www.ubuntu-se.org/forum/

Skriv ett svar